20 april 2009

Lite krux med fru Krax

Årets första försök med vilt ägde rum på lunchen i en liten snöfri skogsdunge. Den inbjudna gästen var ingen mindre än fru Krax.

Började i sedvanlig ordning med enbart handtarget. Gick sedan över till dummy och handtarget (dvs dummyn mellan mig och Nova). Vilket fungerade sedan jag minskat avståndet-Nova blev nog så uppåt på väg in.

Sedan var det dags för viltet. Prestenterade de två för varandra innan det var dags. Inte tillräckligt visade det sig då kråkan fick sig en mycket grundlig genomluktning. Ändrade taktik och kortade ner avståndet ytterligare samt skippade att hon skulle sitta innan kommando. Det blev helt enkelt fri operant träning. Struntade totalt i Novas grundliga undersökningar genom att inte vara verbal. Bara en hand fram och det lönade sig till slut efter en hel del funderingar från hennes sida. Dutt i hand utan pippi- vadå inget klick? Men så här då? Nixpix, kruxet var att få kraxet i hand. Var rädd att Nova skulle bli för brutal med fågeln och börja plocka den, men det var jag alldeles i onödan. Fröken pulade in fågeln i mun riktigt bestämt och fint på slutet.

Summering av dagens övning: Viltintresset är det inget fel på, men det behövs mer nötning och vana. I alla fall med fru Krax.

Inga kommentarer: