19 april 2011

Nylonstrumpans triumf

Följande är hämtat från Wikipedia:

Nylonstrumpor är tunna strumpor, främst använda av kvinnor, tillverkade av nylon. De finns i olika längd: lårhöga, knästrumpor och ankelstrumpor. Det finns även modeller som endast bärs runt en del av foten och döljs i skon, s.k. steps.

Nylonstrumpor började att tillverkas 1939, och året därpå inleddes försäljningen i Europa. I Sverige påbörjades tillverkningen 1945 av Malmö Strumpfabrik. I och med att strumpbyxor introducerades under 1960-talet har bruket av nylonstrumpor till vardags minskat. Nylonstrumporna ersatte nästan helt silkesstrumporna som man använt tidigare. Till cirka 1960 hade dessa strumpor söm.

Nylonstrumpor bärs tillsammans med strumpebandshållare, höfthållare, gördel eller korsett med strumpeband. En typ av nylonstrumpor, s.k. stay-ups, hålls uppe runt låret med hjälp av en kombination av spetsresår och silikonband.



Efter lite stånk och stön fanns nylonstrumpan så på plats. Att få in en trut, även om den är en ungfågel, är inte lätt. Men det gick. När det dessutom gav utdelning så var det ett... lyckokast. ;)

Värmde upp på sedvanligt sätt för att minimera eventuell osäkerhet. Inkallning och nosdutt, markering med dummy och nosdutt, markering med kråka och nosdutt och sist markering med trut iförd nylonstrumpa och nosdutt.

Valde en dunge med massa ris, sly, gran och annan bråte. Allt för att fröken skulle få ligga i och jobba och sluta tänka så mycket. Körde två markeringar med vardera kråka och trut. Fröken spottade kråkan vid fötterna, men fick operant klura ut hur det hela skulle avslutas. Truten kom in fint. Greppet var betydligt stadigare, för annars skulle den ha blivit kvar i grandungen.

Undrar hur många skabbiga gamm-nylonstrumpor som finns i byrålådan egentligen.

Inga kommentarer: